Aikido

et AIKIDO binnen onze verenging is de Yoseikan-aikido stijl zoals deze door Minoru Mochizuki Shihan in 1951 voor het eerst in Europa werd geïntroduceerd. Kenmerkend voor dit Aikido is dat het erg praktijkgericht is en dat zelfverdediging een prominente rol speelt, zonder dat dit ten koste gaat van de sierlijke, cirkelvormige bewegingen die typerend zijn voor het Aikido. 

Zowel beginners als gevorderden worden hierbij uitgedaagd om hun ‘eigen aikido’ te ontdekken en vorm te geven.

Minoru Mochizuki werd geboren op 7 april 1907 in Shizuoka, Japan. Hij had een zeer open mind en was erg creatief en innovatief. Hij bestudeerde de overeenkomstige principes tussen de vele budo stijlen en startte een ontwikkeling die we tegenwoordig nog steeds revolutionair vinden. Hij was een directe leerling van Jigoro Kano, de grondlegger van het Judo en zijn twee hoofdassistenten Kyuzo Mifune en Tokusanpo (Sambo Toku Sensei). In de jaren ’20 van de twintigste eeuw was Mochizuki uchi-deshi (inwonend student) bij Morihei Ueshiba, de grondlegger van het Aikido. Ook trainde hij kort onder leiding van Gichin Funakoshi, de grondlegger van het Karate. Naast deze alom bekende BUDOdisciplines bestudeerde hij ook vele klassieke Jujutsu stijlen en andere krijgskunsten. Doordat Minoru Mochizuki veel in Europa kwam en later ook leraren naar Japan kwamen om bij hem te trainen heeft hij veel mensen beïnvloed. Hierdoor zijn leraren op basis van Minoru Mochizuki zijn leergang hun eigen weg in geslagen.

Veel van de door Mochizuki ontwikkelde trainingsvormen behouden gebleven in Nederland en worden daardoor ook nu nog getraind door de aikidoka binnen onze vereniging en andere aikidoka van de Sectie Yoseikan Aikido van AIKIDO NEDERLAND. 

De sectie staat onder leiding van Edgar Kruyning en Roel van Beusekom. Zij hebben vorm en kleur gegeven aan het aikido en de huidige manier waarop wij trainen.

 

Meer weten? Kom gerust vrijblijvend kennismaken.

Trainingstijden

Dennenweg 221

Dag

Start

Stop

Leraar

Doelgroep

Maandag 20:30 22:00 Edith Vinke Iedereen

Woensdag

 

 

 

16:00

17:00

20:00

 

17:00

18:00

21:30

 

Edith Vinke

Edith Vinke

Edith Vinke

 

6 – 9

10 -13

Iedereen

 

Judo bond nederland

Waarom moet ik lid worden van de judo bond?

De Judo Bond Nederland (JBN) is de landelijke organisatie die de belangen behartigd voor alle aangesloten clubs en individuele leden voor judo, jiu jitsu en aikido. De JBN organiseert toernooien op alle verschillende niveaus, verzorgt de opleidingen en bijscholingen voor scheidsrechters en biedt talenten de mogelijkheid de top van het judo te bereiken. 

Ik doe geen wedstrijden, waarom zou ik dan lid worden?

 Dit is zonder twijfel de meest gestelde vraag. Voor velen is de JBN een organisatie die uitsluitend actief is in het organiseren van wedstrijden. De JBN kan en doet echter nog veel meer. Feitelijk is de wedstrijdorganisatie slechts een klein onderdeel.

De graduaties (slippen, banden en dan-graden) zijn onlosmakelijk met judo en jiu jitsu verbonden. Elke les werkt toe naar het behalen van de volgende graduatie. Voor leden van de JBN worden de graduaties officieel geregistreerd. Elk lid ontvangt een eigen paspoort waar alle behaalde graduaties in vermeld staan. Daarnaast ontvangt elk lid de Nationale Sportpas, waarmee interessante kortingen kunnen worden verkregen bij grote, landelijke winkelketens. Alle leden ontvangen vier keer per jaar JudoVisie, hét tijdschrift met het laatste nieuws en ontwikkelingen binnen de JBN.

Plezier in de sport is één van de belangrijkste redenen om te blijven sporten. Hierbij is het is belangrijk dat de lessen worden gegeven door goed opgeleide leraren. Hierdoor worden de lessen niet alleen leuker maar ook veiliger. De JBN verzorgt jaarlijks opleidingen voor judo/jiu jitsu/aikido leraren op verschillende niveaus.

De JBN heeft een aansprakelijkheidsverzekering waar alle leden van de JBN een beroep op kunnen doen in het geval er wat mocht gebeuren tijdens de judoles.

Tot slot verstrekt de JBN informatie over alles wat te maken heeft met judo/jiu jitsu/aikido, heeft het een eigen website (www.jbn.nl) met het laatste nieuws en een webshop, biedt het ondersteuning aan de aangesloten verenigingen en sportscholen middels verenigingsadviseurs en streeft naar continue verbetering van kwaliteit en aanbod door het aanvragen en uitvoeren van projecten samen met de aangesloten clubs en leden.

Kortom, genoeg redenen om je sport, je club en de JBN te ondersteunen!

Meld je nu aan als lid van de JBN. Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar via de vereniging. Aanmelden kan ook via de website van de JBN (www.jbn.nl).