Aikido

Het AIKIDO binnen onze verenging is de Yoseikan-aikido stijl zoals deze door Minoru Mochizuki Shihan in 1951 voor het eerst in Europa werd geïntroduceerd. Kenmerkend voor dit Aikido is dat het erg praktijkgericht is en dat zelfverdediging een prominente rol speelt, zonder dat dit ten koste gaat van de sierlijke, cirkelvormige bewegingen die typerend zijn voor het Aikido. 

Zowel beginners als gevorderden worden hierbij uitgedaagd om hun ‘eigen aikido’ te ontdekken en vorm te geven.

Minoru Mochizuki werd geboren op 7 april 1907 in Shizuoka, Japan. Hij had een zeer open mind en was erg creatief en innovatief.
Hij bestudeerde de overeenkomstige principes tussen de vele budo stijlen en startte een ontwikkeling die we tegenwoordig nog steeds revolutionair vinden. Hij was een directe leerling van Jigoro Kano, de grondlegger van het Judo en zijn twee hoofdassistenten Kyuzo Mifune en Tokusanpo (Sambo Toku Sensei). In de jaren ’20 van de twintigste eeuw was Mochizuki uchi-deshi (inwonend student) bij Morihei Ueshiba, de grondlegger van het Aikido. Ook trainde hij kort onder leiding van Gichin Funakoshi, de grondlegger van het Karate. Naast deze alom bekende BUDOdisciplines bestudeerde hij ook vele klassieke Jujutsu stijlen en andere krijgskunsten.
Doordat Minoru Mochizuki veel in Europa kwam en later ook leraren naar Japan kwamen om bij hem te trainen heeft hij veel mensen beïnvloed. Hierdoor zijn leraren op basis van Minoru Mochizuki zijn leergang hun eigen weg in geslagen.

Veel van de door Mochizuki ontwikkelde trainingsvormen behouden gebleven in Nederland en worden daardoor ook nu nog getraind door de aikidoka binnen onze vereniging en andere aikidoka van de Sectie Yoseikan Aikido van AIKIDO NEDERLAND. 

De sectie staat onder leiding van Edgar Kruyning en Roel van Beusekom. Zij hebben vorm en kleur gegeven aan het aikido en de huidige manier waarop wij trainen.

 

Meer weten? Kom gerust vrijblijvend kennismaken.

Volg ons op social media