Geschiedenis

De geschiedenis van Budo Schuttersveld

De fundering
 
Het was 1946 toen enkele stoere knapen uit de oude smederij van het textielbedrijf Schuttersveld, onder aanvoering en leiding van de heer Jan Borrel, de hoofden bij elkaar staken en een klein clubje vormden en zich gingen bekwamen in het Jiu Jitsu. Dit was de fundering waarop Budo Schuttersveld later voortbouwde.

Het koetshuis van de familie Van Heek
 
Als oefenruimte werd in die tijd het koetshuis van de familie Van Heek gebruikt. Ze beleefden hier af en toe hachelijke momenten, vooral ‚s winters als de potkachel roodgloeiend midden in die ruimte stond was het uitkijken. Ook moesten voor iedere training alle muziekinstrumenten van het symfonieorkest van Schuttersveld verplaatst worden. Zo waren er meer bedrijfsclubs bij Schuttersveld en samen deelden ze het koetshuis.

De eerste groei

Op het bedrijf alleen waren er niet voldoende deelnemers, vandaar dat er ook buiten het bedrijf deelnemers werden gezocht. Dit had tot gevolg dat het ledenaantal snel begon te groeien. De eerste leden waren de gebroeders Haverkamp die zich ook hadden bekwaamd in het Jiu Jitsu. Samen met de heer Borrel hebben zij veel werk verzet voor de fundering van Schutterveld.

Anton Geesink

Het was in de jaren dat Anton Geesink furore begon te maken met judo. Ook bij Schuttersveld begon men met judo en de gevolgen bleven niet uit. Het ledenaantal nam wekelijks toe. De oude worstelmat was inmiddels versleten door het vele gebruik en de directie stelde een geheel nieuwe judomat ter beschikking. Het clubje was inmiddels een officiële vereniging geworden.

Brand in de kantine

Er werd in het begin gesport in blauwe overalls op een kale vloer. Later is er een oude Canadese worstelmat geregeld, daarna is er nog een mat aangeboden door de directie en daarna in 1962 is er door de vereniging een eigen mat aangeschaft. Het ledenaantal blijft stijgen en het koetshuis wordt te klein. De directie van het bedrijf Schuttersveld gaf toestemming om de kantine van het bedrijf als oefenruimte te gebruiken. Tot het fatale moment van de kantine-brand in de nacht van 4 op 5 juli 1964. De mat was gelukkig niet opgeborgen in de kantine en bleef gespaard, maar wel meer dan 60 bekers gingen in vlammen op.

De eerste eigen dojo

De judoka’s waren dus wederom hun oefenruimte kwijt. Door de directie werd wederom hulp geboden en er werd ruimte in de weverij gemaakt, maar dit was natuurlijk geen ideale situatie. Het was gevaarlijk tussen de weefgetouwen en er was ergernis vanuit de wevers. Dus werd er snel weer gezocht naar een betere oplossing. Dit werd gevonden bij Van Dam  aan de Emmastraat een dochteronderneming van Schuttersveld. Er werd een bovenverdieping vrijgemaakt en de vereniging had voor het eerst in haar bestaan een prachtige dojo.

Opnieuw een verhuizing

Door de komst van buitenlandse werknemers kon de bovenverdieping niet langer gebruikt worden als dojo. Deze werknemers moesten onderdak hebben en daar werd de bovenverdieping voor gebruikt. En zo gebeurde het dat de vereniging opnieuw moest verhuizen. Er werd een gedeelte toegewezen in het Janninkscomplex aan de Haaksbergerstraat. Hier is met veel mankracht, van zowel de vereniging als van het bedrijf, een sportaccomodatie tot stand gebracht. Het was een van de mooiste en grootste dojo’s uit het gehele district Oost-Nederland en ver daarbuiten. Op 4 december 1971 werd deze dojo officieel geopend door beschermheer N.G.R.Van Heek.

Dojo Dennenweg

Na vele mooie jaren aan de Haaksbergerstaat kwam helaas daar ook een eind aan, want het pand werd verkocht. Er moest gezocht worden naar een nieuwe locatie. Na een lange zoektocht werd die gevonden aan de Dennenweg. Op 19 maart 1988 was de officiële opening waarbij René van Ooijen door Wim Ruska letterlijk naar binnen werd geworpen. Bekijk hier het complete fotoalbum van de opening. 

Volg ons op social media

Terug naar boven